Minste weerstand / inspanning gedrag website bezoeker

Logo cursus traing wordpress

Minste weerstand / inspanning gedrag website bezoeker

De snelste weg van A naar B met de minste weerstand

Het principe van de minste inspanning is vrij eenvoudig en spreekt voor zich: mensen zoeken naar manieren om taken te volbrengen met de minst mogelijke inspanning. Dit principe geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren en zelfs machines – het eenvoudigste algoritme is altijd het aantrekkelijkste. Als je bijvoorbeeld twee paden hebt die je van de ene plaats naar de andere zouden brengen, zul je de kortste weg kiezen, aangezien die even veilig en comfortabel is.

Wat als UX ontwerper met het principe van minste weerstand?

Wanneer je iets moet uitleggen aan je gebruikers, bijvoorbeeld bij het onboarden, laat dan in plaats van het in de tekst te vertellen, je gebruikers een voorbeeld zien. Het beste voorbeeld van zo'n web design praktijk is het onboarding proces van Grammarly.

In plaats van eindeloze richtlijnen te lezen over hoe Grammarly te gebruiken of zelf te leren hoe het systeem te gebruiken, opent de gebruiker een demo-document en leert hij hoe het systeem te gebruiken aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk.

Voorbeeld Grammarly website

Zo beknopt mogelijk direct naar de essentie

Wanneer u ervoor kiest om iets uit te leggen in de tekst, zorg er dan voor dat deze tekst zo beknopt mogelijk is, dat alle informatie zinvol en belangrijk is. Maak de ruimte niet te vol met onnodige details of woorden.

Als er veel gelijksoortige informatie is, gebruik dan groepering. Als de groepen groot zijn, gebruik dan sorteren en filteren. Het is ook een goed idee om een zoekbalk te hebben. Bijvoorbeeld, als u een Blog pagina op uw website hebt, en er zijn veel artikelen, probeer ze dan te groeperen op onderwerpen. Overweeg ook het sorteren of filteren op datum. Bovendien geeft de zoekbalk uw gebruikers de mogelijkheid om gemakkelijk en snel te vinden waarnaar ze op zoek zijn.

Juiste structuur van je website

Zorg dat de structuur van je website goed klopt. Het beste is zoiets als dit:

Ik heb hier veel over geschreven en ik zie dit als essentieel voor het bouwen van een WordPress website. Enkele handleidingen hoe je dit aanpakt:

Juiste knoppen voor links

Zorg ervoor dat de gebruikers goed begrijpen waar ze wel en niet op kunnen klikken. Knoppen en in-tekst links moeten eruit zien als knoppen en in-tekst links. Als de aanklikbaar zijn, laat dan zien dat ze aanklikbaar zijn met behulp van het hover-effect.

Voorbeeld van een gemiste kans

Eerlijk gezegd, het meest irritante UX ding dat ik ooit ben tegengekomen waren de knoppen “download van de App Store” en “download van de Google Play” die niet klikbaar waren.
Ik kom dit heel vaak tegen.

UX Psychologie en lettertypes

De mogelijkheid om een decoratief te gebruiken lijkt misschien heel aantrekkelijk, maar zorg er wel voor dat dit lettertype leesbaar is. Kijk bijvoorbeeld eens naar het onderstaande lettertype. Voel jij je comfortabel bij het ontcijferen ervan?

Denk ook aan de grootte, de en het contrast van lettertypes. Als de tekst te klein is om te lezen zonder de pagina te verschalen – is dat een probleem.

Kleur en contrast

Als de kleur van de tekst en de kleur van de niet contrasteren, als ze niet goed op elkaar aansluiten – is dat ook een probleem voor de . Om dit aspect van de ontwerppsychologie te testen, kunt u hulpmiddelen als Usecontrast en Colorsafe gebruiken.


Meer tips over User Experience en gebruikerservaring voor WordPress websites


Handleidingen User Experience en gebruikerservaring voor webdesign


Meer informatie over Minste weerstand / inspanning gedrag website bezoekerof info?

Wil je meer informatie? Veel bezoekers met interesse in Minste weerstand / inspanning gedrag website bezoeker bekeken ook de onderstaande handleidingen:


Meer halen uit je WordPress sites

Wil je meer halen uit je WordPress websites dan nu?
Overweeg dan de volgende trainingen en adviezen:

Scroll naar boven