Tips WordPress onderhoud website snelheid beveiliging

Logo cursus traing wordpress

Tips WordPress onderhoud website snelheid beveiliging

Regelmatig onderhoud verrichten aan je WordPress website is belangrijk. Hiermee zorg je ervoor dat je niet wordt en je resultaten in Google goed blijven. Zeker als je financieel afhankelijk bent van je website, is goed onderhoud cruciaal.

WordPress website onderhoud

Bijvoorbeeld als je een hebt of dat er medewerkers dagelijkse werkzaam zijn op je website. In deze gevallen is de website duidelijk de motor van je bedrijf en die moet goed onderhouden worden. Waarmee je zorgt voor een veilige, stabiele en goed functionerende website.

Ook wil je geen ongewenste reclame, verborgen fouten en ongewenste bezoekers aantreffen op je website. Met een goed onderhoudsplan kun je dit voorkomen. Onderhoud verrichten aan je WordPress website is niet iets wat je zomaar even doet. Sterker nog; als je zomaar iets gaat doen, kan dit veel schade aanrichten aan je website.

Hieronder enkele tips waarmee je op een degelijke manier onderhoud kunt uitvoeren.


Beveiliging WordPress website

Backups maken in WordPress biedt zekerheid

Misschien is dit wel het allerbelangrijkste als het gaat om onderhoud. Het maken van een backup is eenvoudig, maar geeft je als ondernemer wel veel rust. Want wat je ook gaat doen aan onderhoud, je kunt altijd terugvallen op de gemaakte backup.

Het maken van een backup doe je minimaal eenmaal in de maand. Vinden er veel mutaties plaats op je website, kies dan voor een frequentie van een week. Vinden er dagelijks veel mutaties plaats op je site, kies dan voor een dagelijkse backup. Je kunt afspreken met je hostingpartij dat zij frequent een backup maken.

Het is ook mogelijk om zelf een backup te maken in WordPress. Je kunt hiervoor een plugin gebruiken die je stapsgewijs meeneemt door het proces van het maken van backup. Goede plugins hiervoor zijn Vaultpress en Updraft.

Voer WordPress updates altijd uit

Nu je eenmaal een backup gemaakt hebt, kun je starten met je onderhoud. Een belangrijk onderdeel hiervan is het uitvoeren van updates. Het betreft hier het uitvoeren van updates van de WordPress core, thema's en plugins.

Op het internet kun je vinden welke updates er beschikbaar zijn en welke hiervan voor jou relevant zijn. Vervolgens voer je deze updates uit. Het is overigens verstandig om vooraf reviews te lezen van andere gebruikers die deze update ook hebben gedraaid. Als er veel positieve reviews zijn, ga je over op .

Controleer na de update of de functionaliteit nog steeds werkt zoals daarvoor. Worden er fouten weergegeven op je website? Plaats dan de backup terug en voer de update opnieuw uit.

WordPress accounts goed bewaken

Als eigenaar van je WordPress website bepaal je zelf wie er toegang krijgt en wie niet. En ook welke personen welke rechten krijgen. Hiermee kun je het risico beperken dat er (onbewust) schade wordt toegebracht aan je website.

Schoon regelmatig het gebruikersbestand op. Is iemand uit dienst getreden, verwijder direct zijn of haar account. Nieuwe en bestaande gebruikers moeten een veilig wachtwoord hebben, eentje die bestaat uit minimaal 10 karakters en bestaat uit verschillende tekens als symbolen, cijfers en symbolen.

Verwijder oude WordPress thema's en plugins

Denk goed na voordat je een nieuw thema of een nieuwe plugin gaat installeren. Ieder thema en iedere plugin neemt ruimte in beslag op je database. Daarnaast moet je deze frequent updaten om ervoor te zorgen dat ze voldoende beveiligd zijn tegen hackers. Veel hackers komen namelijk binnen op websites via verouderde thema's en plugins. Updates draai je ook om te kunnen profiteren van nieuwe functionaliteit die wordt toegevoegd aan updates. Als je thema's of plugins niet meer gebruikt, verwijder deze dan compleet van je database. Dus niet alleen maar deactiveren, in zijn geheel . Hiermee blijft je database veilig en snel.

Op het moment dat je besluit om een nieuw thema of nieuwe plugin te gaan installeren, voer dan eerst onderzoek uit. Door in Google te zoeken naar ervaringen van andere gebruikers omtrent dit thema of deze plugin. Hoe zijn de ervaringen op het gebied van en snelheid? Komen er regelmatig nieuwe updates op de markt?

Ook kun je het aantal gebruikers en ervaringen terugvinden. Pas op het moment dat je een goed gevoel hebt bij een thema of plugin, ga je deze installeren.

Een veilige WordPress website

Je kunt jezelf beschermen tegen hackers. Hiermee zorg je ervoor dat jouw website niet plat komt te liggen. Ik heb hier vele handleidingen over geschreven.

Voor sommige bedrijven is de website de omzetmotor van het bedrijf. Waarop dagelijks honderden orders worden geplaatst en waar medewerkers actief op zijn. In dit geval kun je het jezelf niet veroorloven om een aantal dagen stil te liggen. Je kunt de veiligheid van je website verhogen door gebruik te maken van speciale WordPress plugins.

WP Hide is een plugin waarmee je de default login URL aan kunt passen. Met deze plugin kun je deze URL eenvoudig wijzigen naar een andere plaats. Hiermee is de kans een stuk kleiner dat hackers bij jou proberen binnen te komen.

Wordfence en Sucuri zijn betrouwbare plugins die bescherming bieden. Je kunt hiermee het aantal inlogpogingen beperken, zwarte lijsten aanleggen van IP-adressen en gebruik maken van 2FA authentication, hierbij moet je inloggen met een QR-code. Stuk voor stuk maatregelen om ervoor te zorgen dat hackers een stuk minder gemakkelijk bij je binnen kunnen komen.

Meer handleidingen over beveiliging


Snelle en optimale WordPress website door onderhoud

Optimale snelheid

Plugins en thema's zijn gemakkelijk om mee te werken. Je installeert ze eenvoudig en je kunt er direct mee aan de slag. Realiseer je wel dat plugins en thema's ruimte innemen op je database. Hiermee wordt jouw database trager en daarmee je website ook. Bezoekers en Google houden niet van trage websites. Bezoekers haken af en Google zal jouw website lager ranken in de toekomst. Kies daarom bewust je plugins en thema's.

Schone en snelle WordPress database

Op de database staan alle opgeslagen die betrekking hebben op jouw website. Het gaat hier onder andere om software, , blogberichten, reacties, reviews en mediabestanden. Allemaal bestanden die ervoor zorgen dat je database minder overzichtelijk wordt, maar ook trager. Door plugins te gebruiken als WP-Optimize kun je orde scheppen in je database en deze sneller maken. Door in te loggen als PHPMyAdmin kun je ook opschonen en voor meer snelheid zorgen. Zorg wel altijd voor een goede backup als je jouw database gaat onderhouden.

Via Pagespeed Insights van Google of kun je zien hoe snel je website is en waar er nog verbeteringen mogelijk zijn. Bij verbeteringen moeten je denken aan het verwijderen van software en het comprimeren van afbeeldingen. Zorg dat je kritisch bent over alles wat je gaat plaatsen op je website, met de gedachte dat alles op de wordt opgeslagen. Comprimeer bijvoorbeeld op voorhand al een afbeelding, voordat je deze op de website plaatst.

Conclusie WordPress onderhoud

Door bovenstaande stappen uit te voeren kun jij onderhoud plegen aan je WordPress website. Toch liever WordPress onderhoud uitbesteden? Bekijk dan de volgende opties:

Het is aan te raden om onderhoud minimaal eenmaal in de maand uit te voeren. Ben je financieel of commercieel afhankelijk van je website, voer dan wekelijks of zelfs dagelijks onderhoud uit. Zorg ervoor dat je consequent en nauwkeurig onderhoud uitvoert. En neem hier vooral de tijd voor. Daar is het namelijk belangrijk genoeg voor.


Info wordpress onderhoud, beveiliging en optimalisatie


Meer handleidingen over WordPress onderhoud


Meer informatie over Tips WordPress onderhoud website snelheid beveiligingof info?

Wil je meer weten? Veel bezoekers met interesse in Tips WordPress onderhoud website snelheid beveiliging bekeken ook de onderstaande handleidingen:


WordPress cursus onderhoud

De meeste problemen met WordPress sites en webshops ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele WordPress sites vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere WordPress website.

WordPress cursus onderhoud en beheer

Leer hoe je WordPress websites beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress training Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress website sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over Tips WordPress onderhoud website snelheid beveiliging?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Tips WordPress onderhoud website snelheid beveiliging en WordPress sites en webshops.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven