504 Gateway Timeout Fout probleem oplossen betekenis

Een 504 Gateway Timeout fout betekent dat de server te lang moet wachten. Er zijn allerlei redenen voor deze foutmelding. Bekijk oplossingen.

Logo cursus traing wordpress

504 Gateway Timeout Fout probleem oplossen betekenis

Wat in een 504 Gateway Timeout Fout voor een website?

Een 504 Gateway Timeout fout geeft aan dat de webserver te lang moet wachten op het antwoord van een andere server, wat een “time-out” veroorzaakt.

Er kunnen allerlei redenen zijn voor deze time-out:

  • de andere server werkt niet goed,
  • server moet te veel aanvragen verwerken
  • server is offline

De andere server is overigens niet noodzakelijkerwijs een externe server (bijvoorbeeld een CDN of API-gateway). Het kan ook een serverachtige entiteit binnen de hoofdserver zijn (bijv. een reverse proxy server, databaseserver).

Aangezien de 504-fout wordt veroorzaakt door een time-out tussen twee servers, ligt het probleem meestal niet bij het apparaat of de internetverbinding van de bezoeker (dus niet bij die van jou).

Oorzaak en oplossingen 504 Gateway foutmelding

Je WordPress website kan door verschillende oorzaken de foutmelding 504 Gateway Timeout krijgen. Over het algemeen worden dit soort fouten veroorzaakt door problemen aan de serverzijde, wat betekent dat je snel contact kunt opnemen met je host voor een oplossing.

Maar het is goed om te begrijpen dat de fout ook kan worden veroorzaakt door externe plugins, thema's, services, onvoldoende databasequery's of een combinatie hiervan. Als de capaciteit van je server onvoldoende is, raden we je aan om je website te optimaliseren voor betere prestaties.

Als je website nog steeds time-outs krijgt, moet je misschien je hostingpakket upgraden of het aantal PHP-werkers verhogen. Ik raad je aan deze optie pas te overwegen nadat je alle andere oplossingen in dit artikel hebt geprobeerd.

Uptime en downtime webserver controleren

Om 504 foutmeldingen te vermijden kun je de Uptime en downtime van je webserver controleren. Zie deze handleidingen:

Server meest voorkomende oorzaak 504 Gateway Timeout

Serverproblemen zijn de meest voorkomende oorzaak van een 504 Gateway Timeout foutmelding. Aangezien de meeste WordPress websites worden gehost op Nginx of Apache webservers, betekent een time-out fout dat Nginx of Apache wachten op een antwoord van een andere locatie en dat het verzoek nu is verlopen.

Websites en webwinkels met veel verkeer hebben meer kans op 504 fouten door overbelasting van de server, omdat ze veel verzoeken genereren die niet in de kunnen worden opgeslagen. Maar dit probleem kan zich bij elke website voordoen, ook bij eenvoudige blogs. Veel hosts zullen je dan vragen om te migreren naar een duurder pakket om het probleem op te lossen, hoewel dit meestal niet nodig is.

Als gevolg hiervan kan een drukbezochte website – gehost op dezelfde server als uw website – er ook voor zorgen dat uw website een 504 foutmelding teruggeeft.

Een overbelaste server is niet de enige oorzaak van een time-out van de server. Er kunnen allerlei andere redenen zijn voor de 504 foutmelding:

Trage serverinfrastructuur

De server die u gebruikt om uw website te hosten, heeft misschien niet genoeg capaciteit om de vraag aan te kunnen. Vergelijk het met het spelen van een modern, grafisch intensief computerspel op een tien jaar oude pc.

De server gooit gewoon de handdoek in de ring. De enige oplossing hiervoor is om de server te upgraden met een betere infrastructuur. Daarom kunnen zelfs de goedkopere hostingpakketten van Kinsta een statische site met een gemiddelde hoeveelheid verkeer zonder problemen aan.

Meer PHP-werkers nodig voor webserver

PHP-werkers zijn nodig om de code van uw website te draaien. Een e-commerce website die 40.000 bezoekers per maand krijgt, heeft veel meer capaciteit nodig dan een eenvoudige blog die net zoveel bezoekers krijgt. Wanneer alle PHP-medewerkers van de server bezet zijn, ontstaat er een wachtrij.

Als die wachtrij te lang wordt, zal de server oude aanvragen weggooien, wat kan resulteren in een 504 Gateway Timeout fout. Je kunt je host vragen om het aantal PHP workers te verhogen. Hierdoor kan je website meer aanvragen tegelijkertijd verwerken.

PHP workers verwerken de PHP-code van een site. Denk aan het bouwen van pagina's, het verwerken van achtergrondtaken, het bevragen van de database, enzovoort.

Een manier om over PHP werkers te denken is als werkers in een winkel. Elke werker kan slechts één verzoek per keer verwerken. Als er meer klanten dan werkers zijn, moeten die klanten (processen) in de rij gaan staan en wachten op de volgende beschikbare werker om hun verzoek af te handelen.

PHP werkers zijn alleen echt belangrijk als een site het grootste deel van zijn inhoud niet wil of kan cachen. Hoe dynamischer een website is, hoe meer PHP workers deze waarschijnlijk nodig heeft. Cached content cache heeft geen PHP workers nodig, ze zijn alleen nodig als de site de database moet bevragen om informatie te verkrijgen of te wijzigen.

Firewall problemen

De firewall van je server kan verkeerd geconfigureerd zijn of fouten bevatten. Misschien zorgen sommige regels ervoor dat de server geen goede verbinding kan maken. Om erachter te komen of je firewall de boosdoener is, kun je de foutenlogboeken van je server controleren.

Meer over Firewall en WordPress:

Problemen met de netwerkverbinding

Verbindingsproblemen tussen de proxyserver en de webserver kunnen vertragingen veroorzaken bij het reageren op HTTP-verzoeken. Als je een loadbalancer gebruikt, kan deze ook netwerkproblemen veroorzaken.

Controleer plugins en thema van je wordPress website

In de meeste gevallen kunnen externe plugins en thema's geen 504 fouten veroorzaken. Maar er is een kleine kans dat ze server timeouts kunnen veroorzaken wanneer ze bijvoorbeeld een lange wachtrij van ongecacheerde verzoeken genereren. Aangezien dit veel vergt van je PHP-werkers, kan dit resulteren in 504 fouten.

Een goed voorbeeld hiervan is , een plugin waarmee je eenvoudig e-commerce functionaliteit aan je WordPress website kunt toevoegen.

De eenvoudigste manier om dit op te lossen is door al je plugins te deactiveren. Je verliest geen gegevens als je gewoon een plugin deactiveert.

Als je toegang hebt tot je admin dashboard, kun je naar het Plugins venster gaan, op Deactiveren klikken in het bulk acties menu, alle plugins aanvinken en op de Toepassen knop klikken. Hierdoor worden al je plugins uitgeschakeld.

Controleer op spam, bots of DDoS-aanvallen

Kwaadwillenden kunnen je webserver aanzienlijk vertragen door zeer grote of zeer zware verzoeken te verzenden. Als je website wordt gespamd door bots of een DDos-aanval krijgt, kan dit je server overbelasten, waardoor normale gebruikers een 504 Gateway Timeout-fout te zien krijgen.

Repareer beschadigde WordPress database

Soms wordt een 504 Gateway Timeout fout veroorzaakt door een beschadigde database. Je ziet dit vooral vaak bij WordPress websites. Dit komt meestal door een fout in database tabellen of . Het kan soms ook het gevolg zijn van ernstige beveiligingsproblemen, bijvoorbeeld wanneer je website of database gehackt is.

Controleer foutenlogboeken

Het bekijken van je foutenlogboeken kan heel nuttig zijn bij het bepalen van de oorzaak van 504 fouten op je website. Dit helpt je om de oorzaak sneller te achterhalen, vooral als het te wijten is aan een zware plugin op je website.
Tijdelijk het CDN van je site uitschakelen

Soms kan het probleem ook worden veroorzaakt door je Content Delivery Network (CDN). Als de origin server van je website niet kan worden bereikt, proberen de meeste CDN's de webpagina vanuit de cache te laden.

Maar de meeste CDN's hebben deze functie niet standaard ingeschakeld, omdat het voor de meeste sites vrij ingewikkeld is om dynamische activa in de cache te plaatsen (bijvoorbeeld in het WordPress admin dashboard).

Tijdelijk het CDN van je site uitschakelen

Soms kan het probleem ook worden veroorzaakt door je Content Delivery Network (CDN). Als de origin server van je website niet kan worden bereikt, proberen de meeste CDN's de webpagina vanuit de cache te laden. Meer over CDN:

Controleer op DNS problemen

Een 504 Gateway Timeout fout kan optreden door DNS problemen aan de server- of client-zijde (of beide).

De meest waarschijnlijke reden voor een server-side DNS-probleem is dat de FQDN (fully qualified domain name) niet het juiste omzet of dat de DNS-server niet reageert. Dit komt vooral voor als je net je website hebt gemigreerd naar een nieuwe server of host. Daarom is het belangrijk om te wachten tot de DNS-gegevens van het domein volledig zijn overgenomen, wat tot 24 uur kan duren.

Je kunt een gratis tool zoals DNSMap gebruiken om te zien of je DNS al volledig is gepropageerd.

Impact en invloed van 504 Gateway Timeout-fout op SEO

Alle 5xx-fouten voorkomen dat de pagina wordt geladen, wat natuurlijk rampzalig is voor de gebruikerservaring. Daarom nemen zoekmachines zoals Google deze fouten serieus.

Als de fout langere tijd aanhoudt, kan deze zelfs leiden tot het de-indexeren van een webpagina, waardoor deze uit de resultaten wordt verwijderd.

Wanneer de spiders van Google bijvoorbeeld de foutmelding 503 Service Unavailable tegenkomen, begrijpen ze dat dit slechts een tijdelijke foutmelding is, omdat deze meestal wordt gebruikt voor het onderhoud van een website. Daarom komen ze later gewoon terug om het opnieuw te proberen.

Een 504 Gateway Timeout-fout is echter niet per se tijdelijk, omdat deze veel verschillende oorzaken kan hebben. Als je website maar een paar minuten offline is en spiders meerdere keren per minuut proberen te zoeken, zullen ze de pagina gewoon vanuit de cache laden. De fout wordt dan niet eens opgemerkt.

Maar als je website meer dan 8 uur offline is, zal Google de 504 fout als een serieus probleem met je website beschouwen, dat je zo snel mogelijk moet oplossen. En dit kan een negatieve invloed hebben op je SEO.


Wil je meer details over 504 Gateway Timeout Fout probleem oplossen betekenisof info?

Wil je meer informatie? Veel cursisten met interesse in 504 Gateway Timeout Fout probleem oplossen betekenis bekeken ook de onderstaande handleidingen en artikelen:


WordPress training onderhoud

De meeste problemen met websites ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele websites vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere WordPress website.

WordPress training onderhoud en beheer

Leer hoe je WordPress sites en webshops beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress cursus Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je website sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over 504 Gateway Timeout Fout probleem oplossen betekenis?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, 504 Gateway Timeout Fout probleem oplossen betekenis en WordPress websites.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven