Content Management Systeem | CMS en WordPress websites

Content Management Systeem | CMS en WordPress websites

Logo cursus traing wordpress

Content Management Systeem | CMS en WordPress websites

Een is een softwaretoepassing die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet of op een (WordPress) website kunnen publiceren (contentmanagement). Als afkorting wordt ook wel CMS gebruikt.

Wat is een Content Management Systeem of CMS?

Een management systeem is een softwaretoepassing die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren (contentmanagement). Als afkorting wordt ook wel CMS gebruikt.

Een functionaliteit van een CMS is dat gegevens zonder lay-out (als platte tekst) kunnen worden ingevoerd, terwijl de gegevens worden gepresenteerd aan bezoekers met een lay-out door toepassing van en sjablonen. Een CMS is vooral van belang en handig voor websites waarvan de inhoud regelmatig wordt gewijzigd en de inhoud in een vaste lay-out wordt gepresenteerd aan bezoekers. Bijna alle grote bedrijven gebruiken voor hun website tegenwoordig een CMS. Een bekende variatie op het CMS is bijvoorbeeld de weblog.

WordPress als Content Management Systeem

De populariteit van WordPress als CMS is de laatste jaren enorm toegenomen. Sterker nog, WordPress is het meest populaire content management system op het internet.
WordPress meest populaire content management system

Maar wat is WordPress eigenlijk? Waarom is WordPress zo enorm populair? Lees hierover meer op:
10 redenen om voor WordPress te kiezen

Hoe werkt een Content Management Systeem?

Om u een idee te geven van hoe een content management systeem werkt, ga ik een korte tour maken door de WordPress interface. WordPress is een goed voorbeeld van een content management systeem.

Laten we beginnen met het maken van een stukje content. Zonder een contentmanagementsysteem, zou je een statische in HTML hebben. Met een contentmanagementsysteem zoals WordPress, kunt u uw inhoud gewoon schrijven in een interface die er een goed beetje uitziet als bijvoorbeeld in Microsoft Word:

Hoe voeg je inhoud of afbeeldingen toe aan het WordPress contentmanagementsysteem

Op dezelfde manier kunt u voor het uploaden en beheren van , zoals , gewoon door de bladeren in plaats van direct met uw webserver te moeten communiceren:Hoe beheert u afbeeldingen en andere media met een contentmanagementsysteem

Lees alles over de WordPress mediabibliotheek en afbeeldingen


Voorbeelden van populaire contentmanagementsystemen en CMS’en

WordPress, dat we u hierboven hebben laten zien, is het beste voorbeeld van een populair content management systeem. Terwijl er zeker andere content management systemen bestaan, onderhoudt WordPress meer dan 37,6% marktaandeel op websites met een bekend content management systeem.
WordPress meer grootste marktaandeel

Merk op dat wanneer we “WordPress” vermelden, we niet praten over WordPress.com. In plaats daarvan zijn we gericht op WordPress.org, dat is de website waar de eigenlijke open-source WordPress content management systeem is opgeslagen.

Naast de zelfgehoste WordPress-software zijn er nog andere populaire contentmanagementsystemen:

Meer populaire contentmanagementsystemen


Welke websites kun je bouwen met WordPress Content Management Systemen?

De meeste contentmanagementsystemen zijn tegenwoordig vrij flexibel. Hoewel er enkele zijn die zich richten op een specifiek gebruik – zoals Magento en eCommerce – kunnen de meeste populaire contentmanagementsystemen worden gebruikt om in wezen elk type website te maken.

Zo kunt u bijvoorbeeld WordPress gebruiken om het volgende te maken:

Online webshop of webwinkel maken met WordPress CMS

Online kalender of bookingsysteem maken met WordPress CMS

Lidmaatschapssites maken met WordPress CMS

Portfolio maken met WordPress CMS

Wat is het beste CMS Platform?

Dit is een beetje zoals vragen, “wat is de beste smaak van ijs?”

Zeker, iedereen heeft zijn antwoord, maar het is moeilijk om met een feitelijk argument te komen dat één contentmanagementsysteem het beste is in 100% van de situaties.

Wat we wel kunnen doen, is terugkeren naar de cijfers en een suggestie doen dat er een reden is waarom WordPress zo’n dominant aandeel heeft in de markt voor contentmanagementsystemen:

Voor de meeste soorten websites biedt het de meest gebruiksvriendelijke, flexibele oplossing. Het is niet altijd de beste optie, maar het is wel de beste optie , meestal.

Hoe bouw je een website met een Content Management Systeem

Wilt u uw eigen website bouwen met een contentmanagementsysteem? Dan ziet het algemene proces er zoiets als dit uit:

  • Aankoop webhosting en een domeinnaam
  • Installeer uw content management systeem naar keuze op uw webserver
  • Configureer het contentmanagementsysteem om te bepalen hoe uw site eruit ziet en functioneert
  • Start het schrijven van inhoud met behulp van de interface van het contentmanagementsysteem

Het is eigenlijk verrassend eenvoudig. En hosts CursusWP litespeed webhosting kunnen zelfs helpen bij het installeren van het content management systeem voor u (WordPress, in dit geval), zodat u direct in de bouw van uw site kunt springen zonder enige technische setup.

Wilt u een contentmanagementsysteem zoals WordPress op uw webserver installeren? We helpen je daarbij en geven trainingen hoe je het het beste kan aanpakken:

Meer handleidingen over WordPress


Info Content Management Systeem | CMS en WordPress websites

Scroll naar top